Nuotiopaikka ja loimulohi

Nuotiopaikka ja loimulohi

Nuotiopaikka.

Viime kesänä teimme pihalle nuotiopaikan. Nuotiopaikan pääasiallinen tarkoitus on ollut rakentaa paikka, jossa istuskella ja paistaa makkaraa tai vaahtokarkkeja. Loimulohi tuli meille mieleen nyt kevään aikana.

Pyöreämuoto oli yksi ensimmäisistä päätöksistä, mikä luonnollisesti asetti rajoituksia käytettäviin materiaaleihin. Helpoin olisi ollut hankkia sopiva betonirengas tulipaikaksi. Löysimme kuitenkin sopivan muurikiven, josta nuotiopaikan sai tehtyä. Ulkonäöllisesti muurikivi on meidän mielestä paljon kivemman näköinen. Tulipaikan pohjaksi tiivistettiin kivituhkaa, minkä päälle pinottiin arina tulitiilistä.

Nuotion ympärille rakennettiin erillinen puoliympyrän muotoinen kiinteä penkki. Penkki valettiin betonista ja maalattiin betonipinnalle soveltuvalla maalilla. Penkistä tuli melko järeä, mutta toisaalta se on kestänyt hyvin talven ja lumen rasitukset.

Nuotiopaikka valmiina.

Nuotion käyttö

Nuotiopaikka on ylittänyt meidän odotukset. Nuotiota on polteltu paljon enemmän kuin oli ajatuksissa nuotiota tehdessä. Lähes joka kerta kun nuotio on sytytetty on samalla tullut makkaraa tai vaahtokarkkeja grillailtua. Viime kesänä emme vielä lähteneet kokeilemaan muita grillattavia. Grilliritilä on ollut erittäin käytännöllinen makkaran paistamiseen vaikka välillä on kiva paistaa makkaratikuillakin. Makkaratikuilla on hyvä paistaa vaahtokarkkeja, pitää vain olla tarkkana sillä ne palavat aika nopeasti ihan kirjaimellisesti. Vaahtokarkki nimittäin syttyy helposti liekkeihin kuin kynttilä. Vaahtokarkkien syömistä helpottaa Marie-keksit joiden väliin voi puristaa sulaneen vaahtokarkin. Tämä ”herkkuhamppari” on ollut lasten mieleen.

Loimulohi.

Loimulohi

Tämän kevään uusi kokeilu on loimulohi. Loimulohta olemme välillä ostaneet markkinoilta tai lomamatkojen taukopaikoilta. Toisaalta kalan savustaminen sähkösavustimella on kuulunut meillä moniin juhlaperinteisiin, etenkin jouluun. Loimulohta emme ole aiemmin valmistaneet, toisaalta ei meillä ole aiemmin oikein ole ollut paikkaakaan.

Nuotiopaikan myötä keksimme, että nythän meillä on loimulohen valmistamiseen sopiva paikka. Kalan loimutukseen tarvitaan sopivan kokoinen lauta tai lankku, johon kala kiinnitetään. Yksinkertaisimmillaan höylätyn laudan saa puutavarakaupasta, ja kalan kiinnittämiseen käytettävät puutapit voi ostaa valmiina tai vuoleskella itse. Päädyimme kuitenkin hankkimaan valmiin laudan Netraudasta. Paketissa tuli kaksi lautaa, yksi kummallekin fileelle. Hankituissa laudoissa etuna myös metallinen kalan pidike, joka pitää fileen tukevasti lankussa.

Valmis loimulohi.

Ensimmäiset loimutukset päädyttiin tekemään Hätälän ohjeiden mukaan. Pari tuntia ennen loimutusta lohifileet suolattiin karkealla merisuolalla. Lisäksi pinnalle ripoteltiin hiukan sokeria. Juuri ennen loimutusta jäljellä oleva suola pyyhittiin pois kalan pinnalta, ja file kiinnitettiin kasteltuun lankkuun. Loimutuksen aikana fileitä voideltiin noin puolen tunnin välein sitruuna-hunaja-voisulalla. Parin tunnin loimutuksen jälkeen kala oli kypsää. Ja eikun syömään!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *