Televisio grillikatokseen

Televisio grillikatokseen

Televisio grillikatokseen.

Tämän kesän projektimme on ollut katoksen rakentaminen takapihalle korvaamaan kankaisen paviljongin. Yhtenä toiveena rakentamisen suunnitteluvaiheessa oli paikka televisiolle. Sohvaryhmältä olisi kiva katsella esimerkiksi olympialaisia tai muuta viihdettä lämpiminä kesäiltoina. Alusta alkaen oli selvää ettei katokseen hommata talven kestävää televisiota, vaan televisio pitää pystyä siirtämään lämpimään syksyn viiletessä. Kosteus on toinen mikä mietitytti television keston kannalta, mutta katos on suojattu sateelta ja valmistuttuaan vastaa suojaukseltaan lasiterassia. Niinpä uskalsimme hankkia katokseen ihan normaalin telkkarin. Markkinoilla on nykyään jo ulos soveltuvia televisioita, mutta niiden hinnat ovat todella korkeat verrattuna normaaliin televisioon. Perustelkkareita voi uusia monena vuonna ennen kuin ulkokäyttöön soveltuva tulisi hinnaltaan järkeväksi. Samalla tekniikka kehittyy huimaa vauhtia, mikä myöskin puhuu kallista sijoitusta vastaan. Hankimme esikoisellemme viime vuonna uuden Samsungin television. Hyvien kokemusten siivittämänä ja sattumalta huomaamme kampanjatarjouksen myötä päädyimme hankkimaan katokseen Samsungin television. Samsungia puolsi myös juhannuksen alennusmyynneistä hommattu Samsungin soundbar, jolla on tarkoitus luoda hiukan muhkeammat äänet grillikatokseen.

Televisio grillikatokseen.

Television asentaminen

Katokseen päätettiin rakentaa pieni ulkotakka, jonka eteen sijoitettiin sohvaryhmä. Niinpä luonteva paikka televisiolle on takan yläpuolella. Takassa ei ole tarkoitus polttaa suuria määriä puita, joten siitä syntyvä lämpö pitäisi olla melko pientä. Lämpötilojen pienentämiseksi tulipesä vielä eristettiin palovillalla ja television tausta rakennettiin n. 10 senttimetriä syvemmälle kuin takan reuna. Näin saatiin tehtyä takkamantteli, joka osaltaan suojaa televisiota alhaalta tulevalta lämmöltä. Johtojen osalta toiveena oli, että ne jäisivät mahdollisimman paljon piiloon. Niinpä takan kuoren sisään asennettiin palovillat, ja johdot vielä putkitettiin. Putkien koteloimista kipsillä mietimme, mutta emme nähneet sitä tarpeelliseksi. Television ripustamista varten ostimme tavallisen seinätelineen, joka ruuvattiin kiinni takan kuoreen. Telineestä television saa myös helposti nostettua talveksi lämpimään.

Pienenä haasteena nousi suunnittteluvaiheessa esiin televisioantenni. Katos on erillään talosta ja antennijohdosta tulisi turhan pitkä, mikäli se vedettäisin talon antennista. Ongelman ratkaisuksi löytyi erillinen ulkokäyttöön soveltuva digitaalinen televisioantenni, jonka hankimme Motonet:stä. Valittu antenni on mukavan pieni, eikä vaadi korkeaa mastoa tai tarkkaa suuntausta. Ainakin ensikokeiluilla erillisen antennin kanssa televisio näkyy hyvin.

Katos lähes valmiina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *