Matkustaminen ja korona

Matkustaminen ja korona

Matkustaminen ja korona.

Vihdoinkin maailma on auennut ja matkustaminen onnistuu taas tietyin rajoituksin. Helmikuun karibian risteily on melkein nurkan takana. Korona asettaa vieläkin joitakin rajoituksia ja vaatimuksia matkustamiselle. Vaatimukset ja rajoitukset päivittyvät tällä hetkellä lähes viikoittain tartuntalukujen ollessa huipussaan sekä uusien varianttien ilmaantuessa. Käymme tässä kirjoituksessa läpi tämän hetkisiä matkustamiselle asetettuja ehtoja. Meillä on koko perhe nyt sairastanut koronan, joten koronatodistuksen vaikutukset kiinnostavat.

Matkustaminen ja korona.

Lento Amerikkaan

Euroopasta Amerikkaan matkustaminen ei ollut pitkään aikaan käytännöstä mahdollista ollenkaan. Rajat aukenivat vasta marraskuun alussa, mutta ihan suoraan ei rajan yli vieläkään kuljeta. Viimeisimmät päivitykset ovat joulukuun kolmannelta päivältä. Viimeisimmässä päivityksessä ennen matkaa otetun negatiivisen testin aikarajaa tiukennettiin yhteen päivään. Testi vaaditaan kaikilta yli kaksivuotiailta, rokotuksista tai kansalaisuudesta riippumatta.

Samalla ehtoihin tuli testaukselle vaihtoehto. Mikäli on sairastanut koronan 90 päivän sisällä ennen matkaa, ei testiä tarvita. Sairastettu korona saattaa näkyä positiivisena testeissä vielä 3 kuukautta sairastamisen jälkeen vaikka ei enää olisikaan sairas. Testin sijaan vaaditaan todistus sairastetusta koronasta ja terveydenhuollon lupa matkustaa. Asetus on tullut voimaan 6.12. ja tätä kirjoittaessa oletuksena on, että omakannasta löytyvä koronatodistus olisi riittävä. Sairastetun koronan todistaminen poistaa testausvaatimuksen myös rokottamattomilta kuten lapsilta.

Todistukset on esitettävä jo Suomessa ennen koneeseen nousua. Näiden lisäksi Finnairilla on ainakin toistaiseksi maskipakko lennoilla. Vaatimus koskee kaikkia yli 7-vuotiaita. Ihan mikä tahansa maski ei lennolla kelpaa, vaan Finnairin sivuilla on listattu soveltuvat maskit. Maskin tulee olla kirurginen suu-nenäsuojain, venttiilitön FFP2- tai FFP3-suojain tai muu N95 standardin mukainen venttiilitön suojain.

Matkustaminen ja korona. Miamin satama laivasta käsin.

Laivayhtiö

Tulevan lomamme pääkohde on viikon karibian risteily. Edellä mainitut rajoitukset koskevat lähtökohtaisesti vain lentomatkustamista. Royal Caribbean laivayhtiöllä on oma sivusto missä kerrotaan selkeästi heidän ajankohtaiset ohjeistuksensa.

Suurimmalta osaltaan ohjeistukset laivalla ovat pysyneet samoina. Rokotetuilta vaaditaan alle 2 päivää vanha PCR tai antigeenitesti satamassa. Rokottamattomilta lapsilta vaaditaan joulukuun puolesta välistä alkaen alle 3 päivää vanha PCR testi, eli antigeenitesti ei enää riitä lapsille. Mielenkiinnolla seuraamme muuttuuko laivayhtiönkin ohjeistus samaan suuntaan kuin USA:n lennoilla, eli sairastettu korona lieventäisi testivaatimuksia.

Laivalla maskeja edellytetään yleisissä sisätiloissa, paitsi syödessä tai juodessa. Ulkotiloissa ja altaalla maskeja ei edellytetä. Vaatimukset maskeille ovat hyvin samankaltaiset kuin Finnairillakin. Tosin myös korvalenkilliset kaksikerroksiset kangasmaskit vaikuttaisivat olevan sallittuja. Seurailemme tilannetta ja miten vaatimukset muuttuvat helmikuun lähestyessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *