Kodin sääasema

Kodin sääasema

Kodin sääasema.

Kodin sääasema ja sen etäsensorit hajosivat lopullisesti alkukesästä. Pari kuukautta käytimme pääosin ihotuntumaa sekä Applen sää-appia ulkolämpötilan seurantaan. Samalla tutkiskelimme millaisen lämpömittarin tai sääaseman hankkisimme. Perinteisen ikkunan taakse ruuvattavan mittarin olimme hylänneet jo edellistä sääasemaa hankkiessamme, eikä sellainen ollut vaihtoehtojen listalla nytkään. Edellisessä sääasemassa oli mukana kaksi sensoria, joista toinen oli takaterassilla. Etenkin lasten ollessa pieniä, lasitetun takaterassin lämpötilaa seurasimme talvisin tiiviisti. Lasiterassilla lämpötila pysyi maltillisena kovillakin pakkasilla, ja lapset voi huoletta laittaa ulos päiväunille. Uuden sääaseman tärkeimmiksi kriteereiksi nousi mahdollisuus seurata lämpötiloja kännykästä sekä useamman sensorin liitäntämahdollisuus. Taustalla mielessä pyöri myös ajatus tulevaisuuden digikodista ja mahdollisuudesta hyödyntää hankittavaa sääasemaa tulevaisuudessa myös kotiautomaation tukena. Talomme on rakennettu 2000-luvun alkupuolella, jolloin kotiautomaatio ei vielä ollut yleisesti esillä. Kodin tekniikka (ilmanvaihto, lämmitys jne.) on myös siltä ajalta, jolloin niistä puuttuu tuki automaatiolle. Osa koneista alkaa pian tulla elinkaaren päähän, ja niitä uusittaessa myös kodinautomaatio tulee olemaan mukana valintakriteereissä.

Kodin sääasema.

Ruuvi

Tutkiskeluissa esiin nousi useita eri hintaisia valmispaketteja, joihin sai liitettyä useampia antureita. Työpiireistä saimme vinkkiä suomalaisesta Ruuvista, joka valmistaa lämpötilan, ilmankosteuden ja ilmanpaineen mittaamiseen sensoreita. Sensorit lähettävät bluetoothin välityksellä mittaustiedot kännykkään, jonka appista voi sitten seurata vaikka ulkolämpötilaa. Ruuvin sensorit toimivat paristoilla, joiden kestoksi lupaillaan jopa kahta vuotta. Paristot voi myös vaihtaa itse. Ruuvin mukana ei tule näyttöä, vaan kaikki mittausten seuranta tapahtuu appin kautta.

Ruuvin valikoimasta löytyy sensorien lisäksi Ruuvi Gateway, joka toimii sensoreiden linkkipisteenä ja tallentaa mittaustuloksia Ruuvin pilvipalveluun. Gatewayn ja pilvipalvelun avulla kodin lämpötiloja ja muita mittaustuloksia voi seurata Internetin kautta paikasta riippumatta. Ilman Ruuvi Gatewaytä lämpötilojen seuranta on rajoitettu sensoreiden Bluetooth kantamaan.

Sensoreiden rajapinta on avoin, mikä antaa insinööriluonteisille mahdollisuuden rakentaa omia kotiautomaatiojärjestelmiä Ruuvi-sensoreita hyodyntäen. Tämä mahdollistaa myös sensoreiden liittämisen moniin muihin automaatiojärjestelmiin, jolloin hyödyntämismahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

Kodin sääasema.

Ruuvin kanssa pääsee alkuun helposti ja parin anturin kodin sääasema on vielä melko edullinen. Yhden sensorin paketti maksaa noin 40 euroa ja 70 eurolla saa jo kaksi sensoria. Ruuvi Gatewayn hinta on noin 200 euroa, mikä nostaa jo kokonaisuuden hintaa jonkin verran. Yhdellä tai kahdella anturilla pääsee hyvin alkuun, ja ainakin meille se antaa jo riittävän sääseurannan. Vielä varsin lyhyen kokemuksen perusteella sensorit toimivat hyvin ja appi on helppo käyttöinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *