Kokemuksia aurinkopaneeleista

Kokemuksia aurinkopaneeleista

Meille laitettiin kesän kynnyksellä aurinkopaneelit ja nyt noin puolen vuoden jälkeen on aika katsoa taaksepäin ja pohtia hiukan onko hankinta vastannut odotuksia. Vaikka kokemuksia aurinkopaneeleista on ehtinyt kertyä vasta noin kuusi kuukautta, on alku ollut erittäin positiivinen.

Kokemuksia aurinkopaneeleista.

Meidän järjestelmän koko on 20 paneelia ja teholtaan 8 kWp. Vuosituotoksi arvioitiin 6 800 kWh. Vuosituotto kattaa vajaan kolmanneksen meidän vuosikulutuksesta. Tosin nyt vuoden kulutuksen pienenemisen jälkeen on kulutus lähtenyt hiukan taas nousuun. Nousun taustalla on siirtyminen autoilussa täyssähköiseen aikaan. Lataamme autot pääasiallisesti kotona omasta laturista, mikä luonnollisesti näkyy kulutuksessa. Toisaalta samaan aikaan energiaa säästetään polttoaineen pois jäännin muodossa. Euroissa säästö on merkittävä, etenkin kun latauksia voi ajoittaa edullisemman sähkön tai korkean aurinkotuoton aikaan.

Kokemuksia aurinkopaneeleista.

Aurinkopaneelien tuotto

Tuotanto on ollut käynnissä tätä kirjoitettaessa 177 päivää. Tuona aikana paneelit ovat tuottaneet 3 640 kWh. Kesäkuussa oli paljon aurinkoisia päiviä ja kuukauden tuotto oli 1 180 kWh. Kesäkuussa monena päivänä päästiin lähes 50 kWh päivätuottoon. Hetkittäiset maksimit ovat olleet hiukan alle 8 kW, mikä oli odotettavissa kun suunta ei ole optimaalisesti etelään. Positiivisena yllätyksenä tuli, että paneelit tuottavat myös pilvisellä säällä. Pilviseen sään tuotto on toki huonompi ja tuotto heikkenee luonnollisesti mitä paksumpi pilvipeite on. Paneelien suuntaus on itä/kaakko, joten aamupäivät ovat yleensä iltaa tuottavampia. Yllätyksenä kuitenkin tuli se kuinka myöhään paneelit kuitenkin vielä tuottavat. Vaikka aurinko alkaa painua talon harjan toiselle puolelle, paneeleista saattaa tulla vielä 1-2 kW teholla energiaa.

Aurinkopaneelien seurantaan käytettävä appi näyttää statistiikka osiossa myös indikaation kyseisen päivän säätilasta. Appin säätietojen mukaan koko syksy on ollut hyvinkin pilvinen. Saman suuntainen on myös tuottokäyrä, joka on ollut laskusuunnassa elokuusta lähtien. Kuukausituotto on pienentynyt noin 200 kWh joka kuukausi. Kuitenkin ensimmäiset lähes nolla tuottoiset päivät tulivat vasta marraskuussa lumisateen myötä.

Kokemuksia aurinkopaneeleista.

Kokemuksia aurinkopaneeleista tulemme jakamaan myös myöhemmin uudestaan. Vajaa puoli vuotta ei vielä kerro koko totuutta, mutta antaa kuitenkin jonkinlaisen kuvan siitä mitä odottaa. Kevään osalta mielenkiintoista nähdä missä vaiheessa tuotto alkaa talven jäljiltä nousta. Ja päästäänkö lähelle 6,8 MWh tavoitetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *